Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Smart City: Burger wil veilig en gezond, maar gemeente zet in op energie

Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy in samenwerking met Future City Foundation en Stadszaken.nl blijkt dat de behoeften van de woonconsumenten op het vlak van Smart City ontwikkelingen sterk afwijken van de focusgebieden van gemeenten.

Woonconsumenten hebben met name behoefte aan ontwikkelingen op het vlak van veiligheid & leefbaarheid en gezondheid & welzijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan sensoren in uitgaansgebieden die geweld sneller in beeld brengen bij beveiligers en apparatuur in de woningen van ouderen om in nood snel hulp te kunnen sturen. Gemeenten verwachten daarentegen dat zij zich de komende twee jaar met name ontwikkelen op het vlak van Smart Energie. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van devices in woningen van woonconsumenten om energiezuinigheid in huis te stimuleren.

“Er bestaan digibeten en zolang die bestaan is een SMART CITY een utopie.” – Woonconsument

De woonconsument staat iets minder positief tegenover Smart City ontwikkelingen dan gemeenteambtenaren. Onder de woonconsumenten en professionals geven de voor- en tegenstanders aan dat ieders privacy geborgen moet blijven.

“We zijn geen robots. Niet alles is in data te verwerken. Problemen met data die te herleiden is tot individuele personen bij gebruik van meerdere datastromen.” – Professional 

Voor dit onderzoek zijn ruim 1000 consumenten en 215 professionals ondervraagd. Bent u benieuwd naar alle onderzoeksresultaten? Vraag hier het volledige rapport aan.