Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Spaanse architecten ervaren weinig vraag naar duurzame materialen

De mate waarin architecten duurzame materialen toepassen verschilt sterk per land. Deze verschillen worden voornamelijk veroorzaakt aan de vraagzijde. In landen waar veel vraag is naar duurzame projecten kiezen architecten over het algemeen voor materialen met een duurzaamheidcertificaat en is men zelfs in veel gevallen bereid hier een eventuele meerprijs voor te betalen. Dit blijkt uit de Q3 2010 rapportage van de European Architectural Barometer, een driemaandelijks onderzoek onder 1.200 architecten in Europa.

In Spanje ervaart slechts 30% van de architecten vraag naar duurzame materialen. In slechts 5% van de gevallen is de opdrachtgever ook bereid hier extra voor te betalen.  Dit is aanzienlijk minder in vergelijking met Europese collega’s, waar minimaal 62% van de architecten vraag naar duurzame materialen ervaart. Logisch gevolg hiervan is dat meer dan de helft van de Spaanse architecten aangeeft niet met duurzaamheidcertificaten te werken. Met 8% is het ISO 14001 certificaat het meest populairst.

Dit en meer blijkt uit de European Architectural Barometer, een driemaandelijks marktonderzoek uitgevoerd door Arch-Vision onder 1.200 architecten in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.Naast indicatoren voor toekomstige bouwvolumes, wordt er elk kwartaal een actueel thema behandeld. Dit omdat architecten niet alleen een betrouwbare indicator zijn voor toekomstige bouwvolumes, maar ook sterk bepalend zijn voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.