Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Steden moeten vergroenen

“We moeten vergroenen” is in de wereld van ruimtelijke ontwikkeling, wonen en vastgoed een gevleugelde uitspraak maar wat betekent het eigenlijk? In verschillende situaties lijkt het iets anders te betekenen. Dat is niet erg maar het is voor mij wel een reden om op onderzoek uit te gaan. Ik kom in mijn eigen leef- en werkomgeving namelijk om de haverklap nieuwe initiatieven tegen.

Straattuin of groene tuin?


Een paar weken geleden had ik met mijn buren een overleg over het realiseren van een voortuin in onze betegelde straat. De straat is openbare ruimte maar de gemeente en het waterschap juichen het toe dat wij als bewoners ons het straatje toe-eigenen en er een groene tuin van maken. Ze juichen dit toe omdat hiermee het water bij een flinke bui gemakkelijker wegloopt, het groen zorgt er ook voor dat het water niet te snel het riool in stroomt en daarmee het riool niet overbelast raakt. Veel groen in de stad kan er bovendien voor zorgen dat het op een zonnige dag minder heet wordt in de stad. Een win-win situatie dus: wij samen met de buren een voortuintje en vergroening voor de stad.

Niet overal wordt er vanuit een positieve benadering gewerkt aan vergroening. In verschillende steden wordt er namelijk gesproken over een tegeltax. Een maatregel waarbij tuinen die niet meer groen zijn maar vol liggen met tegels een extra belasting moeten betalen vanwege de wateroverlast die dit van tijd tot tijd met zich meebrengt. Gelukkig heeft Rioned inmiddels een oplossing gepresenteerd waarbij je waterberging onder je betegelde tuin kan aanleggen zodat je een eigen buffer hebt.

Groene daken


Niet alleen tuinen zijn belangrijk in het vergroenen van de stad. Recent werd het “Rotterdamse dakenboek” gelanceerd en hier staan veel voorbeelden van groene daken. Groene daken zijn te gebruiken als dakterras maar zijn ook te gebruiken als isolatie en waterbuffer. Voor de omliggende gebouwen is een groen dak ook een aangenaam uitzicht en een meerwaarde voor de beleving van de plek. Steden stimuleren niet voor niets deze ontwikkeling.

Dakparken en -akkers


Op sommige plekken, zoals de dakakker in Rotterdam, gaat het vergroenen nog een stap verder en wordt er op een dak midden in de stad landbouw bedreven. Behalve dat deze locatie groente en fruit oplevert is het inmiddels ook een populaire locatie voor fotoshoots, reclamefilmpjes en evenementen. Vergroenen kan dus ook nog big business zijn.

Dat is zeker het geval bij de High Line in New York waarbij een oud verhoogd spoor is verbouwd tot een stadspark. Het vastgoed in de buurt van het nieuwe kilometers lange park is de afgelopen jaren veel sneller dan op andere plekken in de stad in prijs gestegen. Vergroenen creëert dus in potentie ook waarde voor vastgoed.

Groen op kantoor


Dat geldt niet alleen in de buitenlucht maar ook op kantoor. Uit diverse onderzoek blijkt dat planten op kantoor het werkklimaat, de sfeer en de productiviteit verbeteren en dat ze stressverlagend zijn. Ondanks dat het veel positieve invloed kan hebben op werknemers heb ik in het verleden gemerkt dat het voor veel werkgevers lastig is om deze behoefte aan groen in te vullen. Gelukkig gaat dat bij USP Marketing Consultancy wel gebeuren.

Op welke plekken willen uw inwoners / huurders / medewerkers vergroenen en wat betekent dit voor de beleving van een plek? We onderzoeken het graag voor u.