Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Steeds meer installatiebedrijven bieden zowel e- als w-installatiediensten aan

Een van de belangrijkste trends in de Europese installatiesector is de toenemende vraag naar totale dienstverleners (totaalinstallateur/hybride installateur). Traditioneel werden w- en e-diensten aangeboden door twee verschillende bedrijven, maar tegenwoordig voeren e-installateurs ook w-taken uit. Vooral in Duitsland en België neemt de betrokkenheid van e-installateurs bij w-activiteiten snel toe. Dit zijn enkele bevindingen van de European Electrical Installation Monitor Q1 2020, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder e-installateurs in 7 grote Europese markten.

European Electrical Installation Monitor Q1 2020 – USP Marketing Consultancy


W-activiteiten van e-installateurs nemen toe in de meeste landen

Uit de resultaten van de European Electrical Installation Monitor Q1 2020, blijkt dat het onderscheid tussen de traditionele w-installateur en de traditionele e-installateur vervaagt. Wanneer gevraagd wordt aan e-installateurs welke specifieke activiteiten ze doen, wordt het duidelijk dat activiteiten met betrekking tot verwarming, ventilatie, en airconditioning (w-activiteiten) geleidelijk toenemen in de meeste landen. Momenteel zijn het Verenigd Koninkrijk (42%), Frankrijk (39%) en België (35%) de landen met de hoogste aandelen van e-installateurs die w-activiteiten doen. In Duitsland (18%) en Polen (6%), is dit het minst het geval.

De vraag naar 'slimme’ w-oplossingen zal deze ontwikkeling verder stimuleren

Slimme automatisering is de belangrijkste drijfveer voor innovatie in zowel het w- als e-segment. Met name op w-gebied moeten installateurs steeds vaker omgaan met nieuwe en complexere elektrische componenten, waarvoor mogelijk aanvullende vaardigheden en training nodig zijn. Gezien het feit dat de trend van slimme automatisering nog maar net van start is gegaan, is te verwachten dat de elektrische vaardigheden van w-installateurs zullen blijven verbeteren.

De tussenoplossing: sterke samenwerking tussen e en w

Het verbeteren van de elektrische vaardigheden van w-installateurs vergt tijd, terwijl de behoefte aan bekwame elektriciens op w-projecten onmiddellijk is. Dit zorgt momenteel voor een sterke samenwerking tussen de twee typen installateurs; e-installateurs in alle landen geven aan dat er een toenemende noodzaak is om samen te werken met w-installateurs. Deze toenemende noodzaak is het hoogst in Nederland (75% erkent deze toenemende noodzaak), het Verenigd Koninkrijk (62%), Polen (59%) en België (58%). Frankrijk is de uitzondering op deze regel, aangezien daar slechts 35% van de e-installateurs een toenemende noodzaak ziet om samen te werken met w-installateurs.

Uitdaging: hoe elkaar niet in de weg zitten?

De toegenomen samenwerking tussen de twee typen installateurs brengt ook praktische nadelen met zich mee; e-installateurs stellen dat de coördinatie van het werk steeds uitdagender wordt. Wie is aanwezig op welk moment om wat precies te doen? Beide typen installateurs zijn gewend om dingen te doen op hun manier en nu zijn ze gedwongen om plaats te maken voor elkaar. Dit kan vereisen dat de rol van de hoofdaannemer enigszins verandert; men zal, meer dan nu het geval is, de bouwprojecten nog strakker moeten managen en plannen.

Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen wij u door naar de European Electrical Installation Monitor Q1 2020.