Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Sterke opmars duurzame bouwmaterialen

De mate waarin architecten verwachten dat traditionele bouwmaterialen worden verdrongen door meer duurzame bouwmaterialen verschilt sterk per land. Architecten in landen die meer vraag naar duurzame projecten ervaren, verwachten veel vaker dat traditionele bouwmaterialen plaats moeten maken voor meer duurzame bouwmaterialen. Dit blijkt uit de Q3 2010 rapportage van de European Architectural Barometer, een driemaandelijks onderzoek onder 1.200 architecten in Europa. In Nederland verwacht bijna de helft van de architecten (49%) dat door de noodzaak van duurzaam bouwen traditionele bouwmaterialen aandeel zullen verliezen. Ruim een derde (34%) van de Nederlandse architecten ziet dit echter niet zo snel gebeuren. In Frankrijk denkt bijna driekwart (74%) van de architecten dat traditionele bouwmaterialen zullen worden verdrongen door duurzame bouwmaterialen, terwijl de meerderheid van de architecten in Duitsland juist denkt dat traditionele bouwmaterialen hun aandeel behouden (56%).

Materialen die door meer dan de helft van de Nederlandse architecten duurzaam worden gevonden, zijn: glas (80%), baksteen (80%), keramische materialen (72%), LED verlichting (72%), staal (67%), beton (66%), steen- en glaswol isolatie (61%), zonwering (54%) en aluminium (53%). Tapijt en verf worden gezien als minst duurzame materialen (respectievelijk 14% en 18% van de Nederlandse architecten vindt deze materialen duurzaam).

Dit en meer blijkt uit de European Architectural Barometer, het driemaandelijks marktonderzoek van Arch-Vision onder 1.200 architecten in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Naast indicatoren voor toekomstige bouwvolumes, wordt er elk kwartaal een actueel thema behandeld. Dit omdat architecten niet alleen een betrouwbare indicator zijn voor toekomstige bouwvolumes, maar ook sterk bepalend zijn voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.