Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Tekort aan geschoolde professionele schilders verspreidt zich over Europa

De Europese professionele verfindustrie kampt met een voortdurend tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Jaar na jaar overtreft de uitstroom van arbeid (meestal pensionering) de instroom (nieuw opgeleide ambachtslieden). Deze ontwikkeling is de grootste uitdaging voor professionele schildersbedrijven in Europa en dit probleem zal de komende jaren waarschijnlijk nog erger worden. Dit zijn enkele van de bevindingen van de Painter Insight Monitor 2020, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder professionele schildersbedrijven in 10 grote Europese markten.

Painter Insight Monitor 2020 - USP Marketing Consultancy

Nederland en Duitsland zien het grootste tekort; Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verslechteren snel

Op basis van de resultaten van de Painter Insight Monitor 2020 is het vermeende tekort aan arbeidskrachten het grootst in Nederland en Duitsland. Hier geeft 80-86% van de bedrijven aan dat er inderdaad een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten is. Tegelijkertijd is de situatie in het Verenigd Koninkrijk (72%) en Frankrijk (58%) verslechterd. Speficiek voor het Verenigd Koninkrijk lijkt dit een direct effect van de aanstaande Brexit; schildersbedrijven vrezen de uitstroom van buitenlandse arbeidskrachten en weten dat er in eigen land slechts beperkt vakmensen beschikbaar zijn. Ook andere Europese landen zoals Polen (70%), Zweden (62%) en Denemarken (56%) kampen met een ernstig tekort aan arbeidskrachten.

"Er is een tekort aan arbeidskrachten omdat er minder jongeren in deze beroepen gaan. Ze gaan meer het kantoorleven in en dat soort dingen. In het licht van de Brexit denk ik ook dat sommige mensen naar huis zijn gegaan, zoals Poolse en Moldavische werknemers." [Verenigd Koninkrijk]

Het tekort aan arbeidskrachten is de grootste uitdaging

Op de vraag welke uitdagingen in de nabije toekomst het meest impactvol zullen zijn, staat het tekort aan arbeidskrachten bovenaan. Het overtreft andere urgente onderwerpen zoals (in staat zijn om te gaan met) de vraag naar meer duurzame projecten / producten,  de noodzaak tot gezonder werken en de stijgende prijzen. Vooral in Nederland en Duitsland is het tekort aan arbeidskrachten veel urgenter dan de andere onderwerpen.


Painter Insight Monitor 2020 - USP Marketing Consultancy

Vergrijzing zal de uitdaging verder vergroten

51% van de Europese beroepsschilderbevolking is ouder dan 50 jaar , wat automatisch betekent dat in de komende 10-20 jaar 51% met pensioen gaat. Deze enorme uitstroom van arbeid en kennis zal gecompenseerd moeten worden door de instroom van een nieuwe, jongere beroepsbevolking. Dit zal een grote uitdaging zijn, omdat het nu al moeilijk blijkt om jongeren te interesseren voor een carrière als vakman in de bouw/ afwerking.