Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Toekomstige bouwvolumes op de belangrijkste Europese markten; alleen het VK zal afnemen

Gezien de overvloed aan informatie over economische trends en ontwikkelingen zijn er veel voorspellingsmodellen beschikbaar, die zich richten op specifieke sectoren van de economie van Europese landen. Voor de bouwsector zijn betrouwbare voorspellingsmodellen echter moeilijk te vinden.

Natuurlijk zijn de huidige bouwvolumes goed gedocumenteerd. Gezien de vertraging waarmee economische trends de bouwmarkt beïnvloeden en de verscheidenheid en complexiteit van de betrokken factoren, zijn toekomstige bouwvolumes moeilijk nauwkeurig te voorspellen.

Voorspellingsmodel ontwikkelingen bouwsector

Denkend in oplossingen, startte USP met het verzamelen van gegevens van spelers die betrokken zijn in de vroegste fasen van het bouwproces, de architecten. Dit leidde tot de Europese Architectural Barometer in 2009. Architecten uit acht Europese landen dienden als graatmeter. We hebben een decennium lang ieder kwartaal gegevens verzameld over hun orderportefeuilleontwikkeling, omzet, uitgestelde of geannuleerde projecten, BBP, nieuwe bouwvergunningen en meer. Op basis van een combinatie van deze huidige ontwikkelingen, verwachtingen van architectenbureaus en andere indicatoren zoals consumenten-, industrie- en bouwvertrouwen, heeft USP een opmerkelijk nauwkeurig voorspellingsmodel ontwikkeld voor toekomstige ontwikkelingen in de bouwsector.

Europa

Op basis van dat model wordt voor de komende twee jaar een groei van bouwvolumes van iets meer dan een procent voorspeld in de totale Europese markt.

De verwachte groei van bouwvolumes in Europa voor 2021 - USP Marketing Consultancy

Dit leidt tot voorspelde bouwvolumes in Europa van 522 miljard euro aan renovatie en 410 miljard euro in de nieuwbouwsector. Bij het inzoomen naar afzonderlijke landen zie je echter grote verschillen verschijnen.

VK

De bouwsector in het VK is meer nieuwbouw gedreven, omdat het aandeel van nieuwbouwvolumes groter is dan renovatie. Voor het VK voorspelt ons model een afname in de komende jaren. We moeten echter voorzichtig zijn met het interpreteren van deze resultaten. De naderende Brexit, mogelijke gevolgen voor investeringen en tekort aan arbeidskrachten in de bouwsector, leidt tot veel onzekerheid die ook het gevoel en de meningen van architecten zal beïnvloeden. Hoewel dit voorspellingsmodel zich in de loop der jaren heeft bewezen, kunnen onzekerheden zoals deze leiden tot minder betrouwbare resultaten in het VK. Niettemin is het duidelijk dat bouwvolumes in het VK een klap zullen krijgen, we moeten alleen voorzichtig zijn met het voorspellen van de omvang van deze klap.

Duitsland

In Duitsland heeft renovatie een groter volume dan de nieuwbouwsector, wat leidt tot een stabielere situatie. Als gevolg hiervan werden de langetermijneffecten van de crisis die werden waargenomen in landen als Frankrijk, Spanje of Italië, niet gezien in Duitsland. Hoewel 2019 een moeilijk jaar was voor de Duitse bouwsector, net als in de meeste Europese landen, zijn de vooruitzichten voor 2020 en 2021 goed. Ondanks een lagere economische groei laten de voorspelde bouwvolumes de komende twee jaar een stijgende groei zien.

Frankrijk

De Franse bouwmarkt is ook meer gebaseerd op renovatie, maar minder dan in Duitsland. In Frankrijk hebben de gevolgen van de crisis langer geduurd en daarna was de groei klein. Voor 2019 waren de voorspellingen van bouwvolumes zelfs negatief, maar op basis van ons model verwachten we dat dit in 2020 en 2021 in positieve cijfers zal veranderen.

Spanje

In Spanje is het nieuwbouwaandeel veel hoger, wat leidt tot een beweeglijkere markt. Spanje werd erg hard getroffen door de crisis en had, net als Frankrijk, een lange strijd om uit de negatieve cijfers van bouwvolumes te komen. Het keerpunt was in 2014-2015, waarna de Spaanse bouwmarkt een solide groei vertoonde, die we naar verwachting de komende twee jaar zullen voortzetten.

Italië

Net als Spanje werd de Italiaanse bouwmarkt zwaar getroffen door de crisis en duurde het nog langer om te herstellen, ondanks het feit dat renovatie een groter aandeel bouwvolumes heeft dan de nieuwbouwsector. De kleine groeicijfers in de afgelopen jaren en de voorspelling van een vergelijkbare kleine groei voor de toekomstige jaren laten zien dat de markt nog turbulent is.

Nederland

Nederland is een ander land dat zwaar werd getroffen door de crisis, wat zelfs resulteerde in een tweecijferige procentuele daling van de Nederlandse bouwsector in 2012. De markt herstelde zich met een snelle groei van bouwvolumes in 2015-2017. Hoewel in 2019 een dip wordt waargenomen, voorspellen we een solide groei van de bouwvolumes voor de komende twee jaar.

België

De Belgische bouwmarkt werd minder hard getroffen door de crisis, vooral vanwege een sterke nieuwbouw woningmarkt die minder gevoelig is voor crises dan de nieuwbouw in de niet-residentiële projectmarkt. De Belgische groei van bouwvolumes laat echter ook een dip zien in 2019, gevolgd door slechts een lichte groei van ongeveer een procent in de komende twee jaar.

Polen

De Poolse bouwmarkt werd minder getroffen door de crisis. De bouwvolumes vertoonden een solide groei sinds 2010, behalve een dip in 2014. De groei van de bouwvolumes zet door, hoewel 2019 ook een moeilijker jaar is voor de Poolse bouwmarkt. De toekomstige percentages zullen niet zo hoog zijn als voorheen.

Conclusie

Ondanks enkele meer negatieve economische cijfers in grote markten zoals Duitsland, is er nog geen groot effect te zien in de totale Europese bouwsector. 2019 was echter een zwak jaar, en het hangt af van de ontwikkeling van de algemene economische situatie en de invloed van factoren zoals handelsoorlogen of de naderende Brexit, hoe de bouwmarkt zich de komende jaren zal ontwikkelen. Hoewel het heel goed mogelijk is dat deze trends en factoren de bouwsector in Europese landen zullen beïnvloeden, zullen deze effecten vertraging oplopen.

USP Marketing Consultancy

USP Marketing Consultancy is een toonaangevend internationaal marktonderzoeksbureau dat al meer dan 25 jaar gespecialiseerd is in de bouw-, installatie- en doe-het-zelfsector. USP Marketing Consultancy werkt voor internationaal gerenommeerde bedrijven, zoals AkzoNobel, Philips, Grohe en Forbo. Onze klanten hebben vaak Pan-Europese vragen over hun naamsbekendheid, klantreizen, marktkansen, e-commercetrends en andere onderzoeksbehoeften. USP Marketing Consultancy levert de inzichten om beslissingen te nemen en fungeert als marketingadviseur voor haar klanten.