Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Toenemende werkdruk door COVID

Professionele schilders in Europa hebben het erg druk. Door de grote hoeveelheid woningrenovaties en het aanhoudende tekort aan vakmensen kunnen schilders de werkdruk simpelweg niet bijhouden. Verdere hulp van fabrikanten om sneller en goedkoper te werken wordt zeer op prijs gesteld. Dit zijn enkele van de bevindingen van de Painter Insight Monitor 2021, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder professionele schildersbedrijven in 10 grote Europese markten.

Schilders in Nederland zijn het drukst; een gemiddelde wachttijd van 8,5 maanden

USP's Painter Insight Monitor 2021 volgt al enkele jaren het waargenomen tekort aan arbeidskrachten bij professionele schildersbedrijven.  In 2021 is dit tekort, net als in voorgaande jaren,  het grootst in Nederland en Duitsland. Hier geeft maar liefst  85-90%  (!) van de bedrijven aan dat er inderdaad sprake is van een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten. Dit resulteert in lange wachtlijsten, vooral in Nederland, waar de gemiddelde wachttijd om een verfbeurt te laten doen maar liefst 8,5 maanden is. Deze gemiddelde wachttijd in Nederland is twee keer langer dan in Duitsland, wat aantoont dat het tekort aan arbeidskrachten in Nederland groter is dan waar dan ook.  

Voor hoeveel maanden kunt u uw huidige personeel aan het werk houden?
Painter Insight Monitor 2021 - USP Marketing Consultancy

Geduld is ook vereist in elk ander Europees land

Hoewel de Nederlandse situatie het meest extreem is, is de situatie in andere Europese landen niet veel beter. Als men een schilder nodig heeft, kan het beste worden uitgegaan van een wachttijd van minimaal 4-5 maanden. Vooral voor buitenklussen, waar seizoensgebonden weersinvloeden de algehele planning kunnen verpesten, is het redelijk om aan te nemen dat de werkelijke wachttijd nog langer duurt.  

Fabrikanten kunnen helpen om efficiënter te werken en zo kostbare tijd te besparen

Administratie blijkt een grote hindernis te zijn voor schilders. Hier gaat te veel tijd aan verloren en fabrikanten worden uitgenodigd om dit efficiënter te doen. Ook wil een meerderheid de efficiëntie verbeteren om taken sneller af te ronden, maar desalniettemin heeft 44% nog nooit verfspuitapparatuur gebruikt. De toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van dergelijke automatiseringstools kan worden verbeterd, omdat het schilders zal helpen sneller te werken en meer klussen uit te voeren.