Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Vastgoedmonitor: Staat boekwaarde winkelpanden en secundaire kantoren transformatie in de weg?

Is de huidige boekwaarde van panden nog wel realistisch en in hoeverre staat de boekwaarde de transformatie naar een andere bestemming in de weg? USP en Vastgoedmarkt vroegen het diverse partijen via de maandelijkse Vastgoedmonitor.

Professionals in de vastgoedsector zijn eenduidig in hun oordeel. Slechts 6% zegt dat de huidige boekwaarde van non-food winkelpanden en secundaire kantoren realistisch is, 35% zegt dat secundaire kantoren overgewaardeerd zijn. Deze trend was het afgelopen jaar al zichtbaar, maar is door de coronacrisis nog verder versterkt. Over non-food winkelpanden zegt maar liefst 43% dat ze te duur in de boeken staan. Dit komt voornamelijk door het overschot aan winkels, mede onder invloed van de opkomst van online winkelen.  

Transformeren dé oplossing?
Er wordt veel verwacht van het transformeren van winkels en kantoren naar woningen, maar de hoge boekwaarde staat een rendabele transformatie vaak in de weg. Om maar niet te spreken van de verduurzamingsmaatregelen die vaak nog genomen moeten worden bij de transformatie. Zolang de locatie van het pand ook voor woningen gunstig is, is het mogelijk een rendabele transformatie te doen. Wanneer echter de locatie voor woningen niet aantrekkelijk is, zal het moeilijk zijn een partij te vinden die deze transformatie op wil pakken. 

Klik hier voor meer informatie over de Vastgoedmonitor of het bestellen van het meest recente trendrapport.