Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Verbeter het contact in uw woongebouw met de juiste activiteiten

Begin deze maand was het de week van de eenzaamheid. Een groter wordend probleem zeker nu veel ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Maar wie is verantwoordelijk voor preventie en signalering? En welke manieren zijn er voor corporaties om hier een rol in te spelen?

Veel verschillende partijen hebben een rol in preventie en signalering van eenzaamheid. Corporaties die actief zijn in een wijk hebben een belangrijke signaleringsfunctie. Huismeesters, bewonersconsulenten, maar ook bijvoorbeeld aannemers. Daarnaast kunnen voorzieningen en activiteiten in het complex en wijk een rol spelen in het voorkomen van eenzaamheid. Dit blijkt echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel gemeenschappelijke ruimtes worden slechts sporadisch door een kleine groep bewoners gebruikt, nieuwe bewoners worden minder snel opgenomen en activiteiten blijven eenzijdig.

Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy blijkt dat activiteiten in of om het complex door veel senioren wel op prijs worden gesteld. Het gaat hierbij met name om alleenstaande senioren met lichte gezondheidsproblemen die meer en meer aangewezen zijn op hun directe leefomgeving. Maar generieke cijfers geven geen inzicht in de kansen voor specifieke locaties. Voor een groot aantal corporaties voeren wij onderzoek uit op complexniveau naar de invulling van de gemeenschappelijke ruimtes en de gewenste activiteiten. In onderstaande checklist is een overzicht gegeven van de belangrijkste vragen die beantwoord moeten worden om de aanpak te bepalen en het succes van het organiseren van activiteiten te kunnen voorspellen.  

Wij gaan graag met u in gesprek over hoe u het beste kunt bepalen of en welke activiteiten er in uw complex of wijk kunnen of moeten worden aangeboden en hoe dit te organiseren. 

Checklist activiteiten