Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Verduurzamen is mensenwerk

Ik woon in een woning gebouwd in 1908 (mooi jaar, voor de liefhebber). Het huis is in 2009 door de toenmalige eigenaar (een grote Rotterdamse woningcorporatie) uitgebreid gerenoveerd en casco opgeleverd aan de klussers die het verder hebben ingericht voordat wij het in 2015 kochten. Hiermee hebben we nu een vooroorlogse woning met redelijke isolatie, een acceptabele energierekening en een energielabel D (geloof ik). Op dit moment zijn er dan ook geen externe prikkels om aan de slag te gaan met het verduurzamen van ons huis. Dat is echter funest voor de toekomst van onze kinderen en het halen van alle duurzaamheidsdoelstellingen die we ons gesteld hebben als samenleving.

Na het uitvoeren van de initiële klussen direct na het verhuizen waren we wel even klaar met het doe-het-zelven en investeren in ons huis. Dit voorjaar bleek het tijdens een inventarisatie door de buren eigenlijk ook weer tijd om het schilderwerk te laten doen. Voor de gevel is er toen een professional ingehuurd en de deuren en deurposten zijn we zelf aan het doen dus we zijn toch weer aan het klussen. Op dit moment geen haar op mijn hoofd die er over denkt om nog een extra klus aan te gaan pakken om ons energielabel te verbeteren. Deze investering ga ik hooguit doen wanneer het tijd is om een aantal installaties te vervangen en dat kan vanuit de beleidsdoelstellingen best wel eens te laat zijn.

 Zelfs als de terugverdientijd gegarandeerd kan worden zit ik niet te wachten op de investering en het gedoe van weer een verbouwing. Ik vind dat ik op een bepaald moment mijn verantwoordelijkheid zal moeten gaan nemen in het verduurzamen van mijn huis maar stel dat moment voorlopig uit. Veel mensen zien drempels bij het verduurzamen van hun woning blijkt uit eerder onderzoek USP:

 https://www.usp-mc.nl/nl/artik...

Dit verschil tussen ratio en gevoel wordt alleen maar duidelijker wanneer je de recente uitspraak van Bernard Wientjes in Trouw tot je laat doordringen: we moeten elke dag 1000 gebouwen verduurzamen om het klimaatakkoord van Parijs te halen. 

De kop van het artikel in Trouw is dan ook:

we lopen elke dag verder achter met verduurzamen.

Ook topambtenaar Chris Kuijpers is heel duidelijk over wat er gaat gebeuren:

verduurzaming van de woningvoorraad en gasloos bouwen hebben de hoogste prioriteit bij denieuwe regering

Voor beleidsmakers, marketeers en communicatie adviseurs wordt het de uitdaging om rekening te houden met de menselijke afwegingen en gevoelens en daar op in te gaan spelen. Inzicht uit onderzoek kan daar bij helpen. We helpen u graag door de kansen en drempels per doelgroep te analyseren en in kaart te brengen en zo de klantreis naar een duurzame toekomst kansrijker te maken.