Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Via welke mediakanalen zijn aannemers het beste te bereiken?

Met de constante veranderingen in de bouwsector worden aannemers overladen door informatie. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, ontstaan er ook steeds meer verschillende soorten mediakanalen. Dit maakt de beslissing over welke marketingstrategieën te gebruiken ingewikkeld. Uit het H2 2019 rapport van de Contractor Monitor blijkt dat het gebruik van verschillende mediakanalen niet alleen per regio verschilt, maar ook per gewenste soort informatie.

Gebruik van traditionele en digitale media

Het is geen nieuws dat digitale marketing steeds belangrijker wordt in B2B-communicatie. Dit betekent echter niet dat traditionele media niet meer gebruikt worden, of niet effectief kunnen zijn. Het gebruik van digitale mediakanalen zoals websites, social media, mobiele apps en digitale nieuwsbrieven is de afgelopen drie jaar meer dan ooit toegenomen. Tegelijkertijd worden traditionele media zoals verkoopvertegenwoordigers, brochures, vakbladen en beurzen nog steeds  net zo veel gebruikt als digitale media. Om een voorbeeld te geven: op basis van de Contractor Monitor H2 2019blijkt dat de twee meest gebruikte kanalen van het moment de vertegenwoordigers van de fabrikant zijn, die gemiddeld 89% van de Europese aannemers bezoeken, en de website van van de fabrikant, die door 88% van de aannemers wordt bekeken. Het belang van deze twee kanalen laat duidelijk zien dat marketingstrategieën zich op zowel traditionele als digitale kanalen moeten richten. De vraag blijft: waar moet mijn bedrijf zich dan specifiek op richten?

Grote verschillen per regio

Blindelings investeren in alle kanalen op de Europese markt is niet de juiste weg. In de eerste plaats zijn er aanzienlijke verschillen in het gebruik van specifieke kanalen tussen aannemers uit verschillende landen. Beurzen zijn bijvoorbeeld erg populair onder de overgrote meerderheid van de Nederlandse en Belgische aannemers, terwijl slechts 28 procent van de Britse aannemers aangeeft deze te bezoeken. Nederlandse aannemers zijn het meest digitaal ingesteld, terwijl de Franse aannemers het meest gebruik maken van traditionele kanalen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een marketing strategie niet uniform kan zijn voor Europa, maar dat verschillen tussen de landen invloed hebben de keuze voor de meest effectieve kanalen.  

Elk medium dient verschillende behoeften

Afgezien van verschillen tussen de landen, is het ook de moeite waard aandacht te besteden aan het type informatie waar aannemers de verschillende media kanalen voor gebruiken. Uit het H2 2019 rapport van de Contractor Monitor blijkt dat Europese aannemers gemiddeld meer digitale media, en specifiek zoekmachines, gebruiken dan traditionele media om trends en innovaties op te pikken. Voor advies vertrouwen aannemers echter meer op traditionele kanalen zoals de vertegenwoordigers van de fabrikanten. Europese aannemers verwachten daarnaast specifieke productinformatie te vinden op de websites van fabrikanten. De effectiviteit van een marketing strategie hangt dus af van de match tussen het gekozen kanaal en de informatie die via dit kanaal verspreid wordt.  

Conclusie

Inzicht in het gebruik van mediakanalen door aannemers is van onschatbare waarde voor een effectieve B2B marketing strategie, zeker wat betreft verschillen tussen de landen en het afstemmen van informatie en kanaal. Mocht u de aandacht willen trekken van potentiele afnemers van uw producten, dan is het effectief om te investeren in betere zichtbaarheid bij online zoekmachines. Als u de tevredenheid van uw klanten wilt verbeteren, zorg dan dat zij de informatie die zij nodig hebben op uw website kunnen vinden. En als u meer wilt verkopen, dan zijn de traditionele vertegenwoordigers een effectieve manier. Houd er rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn; de truc voor efficiënte marketing is om te weten welke kanalen uw specifieke doelgroepen gebruiken, en waarvoor zij deze kanalen gebruiken. Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen wij u door naar het Contractor Monitor H2 2019 rapport.