Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Vooral onderaannemers de dupe als Imtech omvalt, aldus USP Marketing Consultancy

Naar aanleiding van diverse interviews van maandag 10 augustus met Directeur Jan-Paul Schop heeft onder andere het FD een artikel geschreven en BNR een interview afgenomen. Zie onderstaande links voor het artikel en een doorverwijzing naar de site van het FD en interview van BNR.


Mocht het bedrijf uit Gouda inderdaad afglijden naar een faillissement, dan zijn vooral kleinere onderaannemers de dupe. Dat zegt directeur Jan-Paul Schop van USP Marketing Consultancy, een onderzoeksbureau dat veel studie verricht naar de installatiebranche.

Imtech heeft veel specialistische kennis in huis, maar het bulkwerk besteedt het bedrijf vaak uit aan lokale installateurs. Deze bedrijven hebben relatief weinig tegenover Imtech in te brengen, stelt Schop. 'Onderaannemers zijn natuurlijk in de aap gelogeerd. Die hebben hun debiteurenbeleid niet strak georganiseerd en staan waarschijnlijk achterin de rij van schuldeisers.'

Hogere prijzen

Schop verwacht dat de schade kleiner zal zijn voor toeleveranciers en fabrikanten als Draka, die hun debiteurenbeleid meestal goed op orde hebben en soms ook verzekerd zijn voor dit soort situaties. Bovendien blijft de vraag ook bij een faillissement van Imtech ongeveer gelijk: er blijft inmiddels evenveel behoefte aan kabels of andere bouwmaterialen.

Voor opdrachtgevers is het verhaal anders. Imtech werkt veel voor gemeentes, Rijkswaterstaat, maar ook bij de aanleg van bijvoorbeeld van ziekenhuizen en universiteitsgebouwen. 'Veel onderhoudscontracten in die branche zijn enkele jaren geleden gesloten tijdens de crisis, toen de prijzen enorm onder druk stonden. Als er nu weer onderhandeld gaat worden over dit soort contracten, dan zullen de prijzen hoger liggen', denkt Schop.

Imtech bevestigde maandagmiddag berichten dat het alle betalingen aan leveranciers en onderaannemers heeft bevroren.

klik hier voor het artikel op de site van het FD

klik hier voor het radio interview�van BNR