Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Waar wordt prefab in de toekomst voor gebruikt en van gemaakt?

Het gebruik van geprefabriceerde elementen en modules in de bouw is het afgelopen decennium flink gestegen. Volgens architecten, die door hun belangrijke en vroege rol in het bouwproces goede indicatoren zijn voor de toekomst, zal dat gebruik van prefab de komende jaren door blijven groeien. Meer gebruik van prefab zal impact hebben op het bouwproces als geheel, op de manier waarop we bouwen en op de materialen die we gebruiken.

Voor producenten van bouwmaterialen is het cruciaal om te weten voor welke delen van een gebouw in de toekomst meer prefab zal worden gebruikt en welke materialen daarvoor gebruikt zullen worden. Dat is niet alleen om meer omzet te kunnen genereren, maar wellicht ook om überhaupt te kunnen overleven. Daarom hebben we voor het Q3 2021 rapport van de  European Architectural Barometer van USP Marketing Consultancy niet alleen aan architecten uit acht Europese landen gevraagd of ze verwachten dat gebruik van prefab zal groeien. We hebben ze ook gevraagd voor welke delen van een gebouw ze de meeste groei van prefab verwachten, en welke materialen daarvoor gebruikt worden.

Prefab wordt en zal het meest worden gebruikt voor gevels en buitenmuren

Zoals voorheen verwachten Europese architecten dat het gebruik van prefab het meest zal stijgen voor de bouw van gevels en buitenmuren. Dat zijn momenteel de belangrijkste bestemmingen voor geprefabriceerde elementen, en volgens architecten zal daar de meeste groei blijven plaatsvinden.

Prefab is echter geschikt voor veel meer delen van een gebouw, wat ook wordt bevestigd door de verwachtingen van de architecten. Zij verwachten dat het gebruik van prefab ook flink zal groeien in een bredere verscheidenheid aan toepassingsgebieden, zoals binnenmuren, schuine daken en plafonds. Voor deze elementen zien de architecten dat prefab al veel wordt toegepast, en na buitenmuren wordt hier de meeste groei verwacht.

Betekent verschillende toepassingsgebieden ook verschillende materialen?

Het bovenstaande laat zien dat architecten verwachten dat prefab in de toekomst vooral impact zal hebben op de bouw van buitenmuren, binnenmuren, plafonds en schuine daken. Hoewel deze delen van een gebouw erg verschillen, is er volgens de architecten één ruw bouwmateriaal dat het de belangrijkste rol speelt in de bouw van alle vier. Dat materiaal is hout, het materiaal dat over het algemeen het meest met prefab in verband wordt gebracht.  

Naast hout heeft elk deel van een gebouw waarvan wordt verwacht dat er meer prefab voor zal worden gebruikt een karakteristiek basismateriaal dat dominant zal zijn. Zo verwachten architecten dat naast hout, beton het meest gebruikt zal worden voor prefab gevels en buitenmuren. Naast hout is dat gips voor prefab binnenmuren, en in iet mindere mate staal voor geprefabriceerde elementen voor schuine daken.

Conclusie

Het lijkt er dus op dat hoewel hout in het algemeen het dominante materiaal voor geprefabriceerde elementen zal blijven, specifieke materialen een dominante rol zullen spelen in prefab elementen voor specifieke toepassingsgebieden in een gebouw. Voor producenten van bouwmaterialen is het waardevol om te weten welk toepassingsgebied het meest zal worden geraakt door prefab. Het bovenstaande laat dat zien aan de hand van de gemiddelde verwachtingen van Europese architecten.

Voor gedetailleerde informatie over de verwachtingen van architecten in acht Europese landen, en over hoe het gebruik van prefab besluitvorming in het bouwproces zal veranderen, verwijzen we naar het Q3 2021 rapport van de  European Architectural Barometer van USP Marketing Consultancy.