Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Woningen kunnen wel een likje verf gebruiken

Meeste gebouwdelen verkeren in goede staatRotterdam, 21 juni 2016 – Het merendeel van de woningen in Nederland verkeert in goede staat. De behoefte aan onderhoud aan huurwoningen is echter wel iets groter dan onder koopwoningen. Onderhoud in de vorm van schilderwerk is het meest noodzakelijk om de woning in goede staat te houden. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in de maand januari is uitgevoerd onder 543 consumenten uit het DeelUwMening panel.

Goed onderhoud aan de woning is belangrijk om de woning in goede staat te houden. Niet alleen ziet de woning er beter uit bij goed onderhoud, maar het vergroot tevens het woongenot en voorkomt schade. Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning, terwijl voor huurwoningen geldt dat de grotere klussen door de verhuurder/ woningbouwcorporaties worden geregeld.

Schilderwerk is meest noodzakelijk

Voor een aantal gebouwdelen in en rondom de woning is gevraagd in welke staat deze verkeren. Meer dan 80% van de consumenten geeft aan dat de staat van de E-installaties, W-installaties, hang- en sluitwerk/ beveiliging en het tegelwerk (meer dan) voldoende is. Het schilderwerk laat het meest te wensen over: gemiddeld 28% van de consumenten geeft aan dat onderhoud nodig is, waarvan 5% zelfs aangeeft dat onderhoud dringend nodig is. Driekwart van de consumenten geeft aan dat het dak goede staat is, hoewel 13% geen idee heeft in welke staat het dak verkeert.

Koopwoningen verkeren in betere staat dan huurwoningen

Onderhoud in de vorm van schilderwerk is dus het meest noodzakelijk. Hierbij is er geen verschil tussen koop- en huurwoningen. Ook voor het dak geldt dat er vrijwel geen verschil is in de noodzaak tot onderhoud. Wel is er een aanzienlijk groter aandeel huurders dat geen idee heeft in welke staat het dak verkeerd (23% van de huurders tegen 5% van de woningeigenaren). Voor de overige gebouwdelen geldt dat huurders vaker aangeven dat onderhoud (dringend) nodig is dan woningeigenaren. Dit verschil is het grootst voor hang- en sluitwerk/ beveiliging en het tegelwerk.