Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Woonbeleving: seks, drugs en rock & roll

Een positieve beleving van de eigen woonomgeving is een belangrijk onderdeel van ons woongenot. Als je je prettig voelt in je buurt en de buren, voorzieningen in de buurt en de sfeer aansluiten bij je eigen behoefte dan is dat een meerwaarde. Wat deze positieve woonbeleving maakt of breekt is zeer persoonlijk en kun je vaak moeilijk van te voren voorspellen. Het is vooral een kwestie van ervaren. Een aantal...

Een positieve beleving van de eigen woonomgeving is een belangrijk onderdeel van ons woongenot. Als je je prettig voelt in je buurt en de buren, voorzieningen in de buurt en de sfeer aansluiten bij je eigen behoefte dan is dat een meerwaarde. Wat deze positieve woonbeleving maakt of breekt is zeer persoonlijk en kun je vaak moeilijk van te voren voorspellen. Het is vooral een kwestie van ervaren. Een aantal randvoorwaarden is echter wel gelijk voor veel mensen. Niemand wordt blij van een vieze en onveilige woonomgeving. Veel andere aspecten van de woonbeleving zijn echter subjectief en minder expliciet. Wat voor de ene een no-go is kan voor een ander prima acceptabel zijn.

Sex and the city


Toen mijn vrouw en ik voor het eerst gingen kijken bij het huis waar we nu wonen was het eerste wat ons opviel toen we er heen liepen de seksclub om de hoek. Het pand om de hoek bij het autoloze straatje waar we nu wonen was voor ons geen drempel om hier met ons gezin te gaan wonen. Sterker nog, in de woonbeleving bleek het hebben van een seksclub als achterburen een enorm voordeel. En nee, het is niet wat u denkt. De club had namelijk haar tuin in bruikleen gegeven aan de achterburen waardoor we met de vier gezinnen in ons blok een heerlijke extra speelplek hebben voor onze kinderen. Hierdoor is er een vriendschap tussen onze kinderen en de buurkinderen ontstaan en hebben wij een leuke relatie met onze buren. Dit aspect van het huis stond niet in de advertentie maar is wel van grote waarde voor de woonbeleving. Toen de club failliet ging en het pand verkocht werd was de teleurstelling van ons en de kinderen groot. We gaan de gemeenschappelijke tuin kwijtraken. De band met de buren zal echter blijven.

Drugs


Natuurlijk is niet alles koek en ei wanneer je midden in de stad woont. Dat klopt. We hebben ook te maken met een pand vlakbij waarvandaan regelmatig drugs verhandeld worden. In eerste instantie merk je het niet maar op bepaalde momenten blijven bepaalde types net iets te lang hangen in de straat. Vaak is het voorbij voordat je het door hebt. Omdat wij geen onderdeel uitmaken van de doelgroep is iedereen heel vriendelijk en hebben we er in de praktijk weinig last van, maar het is wel iets dat invloed heeft op de beleving van de buurt.. En als er een keer echt sprake is van overlast dan komt de wijkagent snel langs.

Rock & Roll


Een van de redenen dat wij wilden verhuizen van een bovenwoning was dat we met drie kinderen voor veel geluidoverlast zorgden bij onze buren. Na menig dansvoorstelling of playbackshow kregen we een appje van onze benedenburen met het verzoek of het weer wat zachter kon omdat er gestudeerd moest worden. De relatie met de buren was prima maar je voelt je wel bezwaard. Omdat we nu geen beneden- en bovenburen hebben is dat probleem sowieso opgelost maar in de praktijk blijkt ook dat de isolatie van het nieuwe huis zo goed is dat we een band kunnen laten optreden in onze woonkamer zonder dat onze buren hier last van hebben. Ook dat is een stuk woonbeleving dat we van te voren niet hadden ingeschat.

Een ander voordeel dat we van te voren niet hadden ingeschat is de subtiele sociale controle die de wijk met zich mee brengt. En dat zit in kleine dingen. Zo had een van mijn dochters haar fiets op het speelplein laten staan en kwam een van de jongetjes die aan het plein woont bij ons aan bellen met de fiets. Hij zei er nog bij: de andere jongens zeiden dat ik de fiets moest stelen maar dat doe ik niet.

Een ander voorbeeld was toen ik vergeten was de deur dicht te trekken en op slot te doen. Toen ik thuis kwam stond mijn pakket van Coolblue in de gang en was de deur achter de bezorger dichtgetrokken. Er was niets verdwenen uit huis maar mijn oudste dochter heeft desondanks nog wel een paar keer gedroomd over inbrekers.


Woonbeleving onderzoeken


Woonbeleving is iets persoonlijks maar door zorgvuldig onderzoek kun je wel een goed beeld krijgen van de beleving van een buurt om vervolgens het beleid voor een buurt richting te geven. Hiermee kun je dit type onderzoek gebruiken om de gemiddelde kwaliteit van een buurt te ontwikkelen. Vanuit USP hebben we hier veel ervaring mee. Neem vooral contact op wanneer u hier een keer over verder wil praten.

Wiebe de Ridder
Business Unit Manager Wonen & Vastgoed

USP Marketing Consultancy BV
M: +31 (0)6-24672680
E: deridder@usp-mc.nl