Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Zwarte keukens? Liever wit!

Keukens zijn een steeds belangrijkere functie gaan spelen in de huizen van de Nederlandse consument. Zo is het nu niet alleen meer een plaats om het eten te bereiden, afgesloten van de rest van het huis, het is tegenwoordig een ruimte waar het hele gezin graag moet willen komen en wat er goed uit moet zien. Zo zijn comfort, rust en esthetiek de laatste jaren steeds belangrijker geworden en wordt hier door de keuken-, onderdelen-, en apparatenfabrikanten goed op ingespeeld. Ook beschrijven zij op hun websites de nieuwste trends om de consument hiervan bewust te maken.

Een trend waar zij momenteel veel over schrijven is de kleurtransitie van de keukens. De afgelopen jaren was een witte keuken de belangrijkste kleur voor de keuken. Niet onlogisch, aangezien wit een aantal zeer belangrijke voordelen kent. Naast dat het schoon en rustig oogt, is de kleur wit geschikt voor alle stijlen keukens. Nu er steeds meer moderne en industriële keukens worden geplaatst, is er ruimte voor andere kleuren in de keuken. Althans, zo laten de keukenverkooppunten het doen lijken. Volgens hen is de vraag naar zwarte keukens de laatste jaren flink toegenomen.

Zo schrijft Tieleman Keukens op hun website:

Zwart is het nieuwe wit. Als je een paar jaar geleden in de showroom van Tieleman Keukens kwam en luisterde naar de wensen van onze klanten, dan vielen de woorden ' ik wil een witte keuken' heel vaak. Nu is dat nog steeds wel het geval, maar we zien steeds meer een verschuiving naar de woorden ' ik wil een zwarte keuken' ontstaan.

Ook Eigenhuis Keukens schrijft over de trend van zwarte keukens:

Naast de populaire witte keuken kiezen steeds meer mensen voor een (mat) zwarte keuken. Dit geeft een luxueuze uitstraling. De mogelijkheden met zwarte keukens zijn eindeloos.

Hiernaast schrijft ook Wonenonline over de kleurentrends in de keuken:

Niet alleen het materiaal, maar ook de kleur van je keuken mag gewaagd zijn. Steeds meer mensen durven te kiezen voor een zwarte of donkere keuken in plaats van een standaard witte keuken.

Is dit echter wel zo?

Uit de USP KeukenMonitor blijkt dat sinds 2012 er met name keukens gekocht worden in zes kleuren, te weten wit, gebroken wit, grijs, roomwit, crème en houttint. In 2012 voerde gebroken wit en crèmekleurige keukens de boventoon. De reden hiervoor was dat er toentertijd relatief vaak nostalgische en landelijke keukens werden verkocht, waarbij gebroken wit en crème zeer goed passen.

Sinds 2014/2015 worden er relatief veel standaard, simpele en moderne keukens geplaatst, waarbij een luxe en rustige uitstraling steeds belangrijker is geworden. Een kleur als crème past hier niet goed bij, maar wit juist wel. Dit is ook terug te zien in de verdeling van kleuren van keukens sinds 2012. 

Hoe zit het dan met de kleur zwart?

Door bovenstaand voorbeeld wordt duidelijk dat we naar de totale markt voor keukens kunnen kijken om conclusies over te trekken. Dus, wanneer we naar de totale markt kijken, hoeveel procent van de keukens hebben de kleur zwart?

In 2017 koos 1.4% van de consumenten voor een zwarte keuken, in 2012 was dit slechts 0.8%. Het percentage consumenten dat heeft gekozen voor een zwarte keuken is dus toegenomen in de afgelopen vijf jaar, maar het percentage is zo laag dat er nauwelijks van een trend valt te spreken. Voorlopig zal het dus wel meevallen met het aantal zwarte keukens dat te zien is in de Nederlandse huishoudens.